Børneyoga – bliv klogere på hvordan en time forløber

børneyoga 4-7 år

Børneyoga er som ordet antyder, yoga for børn. Til børneyoga laver vi de kendte yogastillinger, den store forskel er dog, at undervisningen er bygget op omkring leg, sang og historiefortælling. Yoga betyder at forene, og til børneyoga arbejder vi med at forene kroppen og sindet.

Jeg underviser i børneyoga efter en helt fast struktur:

Vi starter hver børneyoga time med at synge vores mantra. Mantra har den indvirkning på børnene, at de ved at børneyoga starter, børnene bliver inddraget fra starten og er til stede i nuet. Desuden har det at synge et mantra den virkning, at lyden skaber vibrationer, der skaber neurologiske forbindelser  i vores hjerne. Selvom det kan lyde meget fjernt for os voksne, oplever jeg at børnene er vilde med det. Skulle jeg en enkelt gang glemme at få indledt med vores mantra, gør børnene mig hurtigt opmærksom på, at vi har glemt at synge.

Efter vores indledende mantra laver vi åndedrætsøvelser. Her får børnene en bevidsthed om deres åndedræt og hvilken indvirkning det har på deres krop. Vi taler om at vores åndedræt er vores anker, der hjælper vores krop til at finde ro, hvis vi mærker uro i kroppen fx. når man oplever at være kede af det, bange eller ikke kan falde til ro. Her giver jeg børnene redskaber til at kontrolere deres åndedræt  og derved få kontakt til deres krop. Dit åndedræt aktiverer det parasympatiske nervesystem, som er det, der er i brug, når vi er afslappede. Så ved at træne vejrtrækningen lærer børnene at berolige deres nervesystem. Videnskabelige undersøgelser viser også, at ved at få kontakt til dit åndedræt kan du dæmpe stress.

Vi er nu klar til at lave yogastillingerne.
Stillingerne kan indgå i en historiefortælling, da stillingerne ofte har navne efter dyr. Yogastillingerne kan også indgå i et tema som fx. “at være en god ven”. Her vil stillingerne være valgt ud fra at være opmærksom på hinanden.
Til de ældre elever anvender jeg også nogle kort, hvor stillingerne er illustreret. Her går børnene sammen om at vælge nogle kort ud og lave en lille yogaserie, vi efterfølgende laver sammen. Jeg oplever, at børnene meget gerne vil komme med input til, hvilke stillinger vi skal lave og at deres selvværd vokser med denne type af opgaver.

Det unikke ved yoga er bl.a. at det ikke er konkurrencepræget. I yoga handler det ikke om at være hurtigst, smidigst eller stærkest. Det handler om dig, og hvad din krop er i stand til lige nu og her.
Fordelen ved yoga er netop, at alle kan være med og gennem yogaøvelserne kommer børnene i kontakt med deres krop. De oplever at deres krop er stærk og bliver mere fortrolig med deres krop og dem selv. I yogastillingerne stimuleres muskel-ledsansen og balancen, for at kunne udføre yogastillingerne kræver det fokus, og her er åndedrættet igen en god hjælper.

Efter yogastillingerne laver vi afspænding. Til afspænding finder børnene sig til rette liggende på ryggen med tæppe over sig, det er frivilligt om de har lukkede øjne. Vi har igen fokus på åndedrætt og her kan det hjælpe, at have en åndedrætssten eller noget andet liggende på maven. Afspændingen er en helt særlig stund, hvor roen sænker sig i lokalet. Jeg guider ofte afspænding gennem en kropscanning og meditationsøvelse. Afspænding kan også være massage fx. penselmassage.

Er der tid til sidst til børneyoga timen,  inddrages  meditationsøvelser fx. Mandalas med Limabønner og Kidneybønner. Her er det finmotorikken der er i spil og der bliver helt stille, da alle børn er dybt koncentreret om at lave nogle flotte mønstre.

Hver børneyoga time afsluttes med, at vi synger et mantra og vores afsluttende Solskinssang.

Er du blevet klogere på hvad børneyoga er, og tænker at det skal mit barn gå til, er tilmelding til børneyoga her: http://sarahsyoga.dk/priser/

Jeg underviser i børneyoga i Sundheds-husets, i Paarup nær Odense, i deres flotte lokaler. Læs mere her

børneyoga, meditation, lotusstilling
Her mediteres i en børneyoga time og vi synger vores mantra